Internationale treinreis in Europa plannen

Dienstregelingen, tickets en informatie over de vervoersmaatschappijen

Wanneer reis je?

Goedgekeurd voor

Beste prijs

Vergelijk actuele reizen van A naar B met trein, bus en vlucht

Eenvoudig boeken

Plan met een overzicht van beschikbare reizen van 500 maatschappijen

Tevreden reizigers

Boek tickets net als 30 miljoen anderen uit 120 landen

Bespaar tijd én reis milieuvriendelijk met deze 15 treinroutes

Ontdek hoe milieuvriendelijk het reizen met de trein kan zijn

Vliegen wordt vaak gezien als de snelste manier van reizen in Europa. Dit is niet altijd het geval. Om stil te staan bij Wereldmilieudag 2017 heeft GoEuro data verzameld van 15 verschillende routes in Europa waar de trein sneller én milieuvriendelijker is dan het vliegtuig. GoEuro heeft onderzocht wat de impact is op het milieu qua CO₂-uitstoot en de hoeveelheid bespaarde energie als je met de trein reist, in plaats van het vliegtuig.

Voor dit onderzoek is er gekeken naar factoren als; Hoe lang de reistijd is met het openbaar vervoer om vanuit het centrum naar het vliegveld van de (des)betreffende stad te reizen, de gemiddelde check-in tijden per vliegveld en de totale vluchtduur. Ecopassenger analyseerde de data van GoEuro en vergeleek de gemiddelde beladingsfactor voor treinreizen met de gemiddelde beladingsfactor voor vliegtuigen dat gebruikt wordt voor vluchten in Europa. Daarnaast vergeleken ze de gemiddelde CO₂-uitstoot en energieverbruik voor elke route.

De Londen naar Parijs route heeft een groot invloed op het milieu terwijl de totale reistijd per trein en vliegtuig niet veel van elkaar verschilt. Op deze route bespaar je al 106 kg aan CO₂-uitstoot.

Download onze volledige studie voor Wereldmilieudag 2017.
¹ Liter brandstofverbruik vergelijkbaar met het energieverbruik in het produceren en distribueren van elektriciteit/brandstof.
Bron: De gegevens voor koolstofdioxide en energieverbruik zijn afkomstig van Ecopassenger.
Reistijden voor trein en vliegtuig zijn vergeleken en afkomstig van GoEuro data op 26-04-2017.

Internationale treinplanner

Wil je een treinreis naar een bestemming in Europa plannen? Gebruik dan de bovenstaande zoekfunctie om een treinreis van A naar B te plannen. Vervolgens is het mogelijk om alle beschikbare treinen van de grootste spoorwegmaatschappijen in Europa te vergelijken. Om een gewenste reis te maken, boek je de bijbehorende treintickets. Geniet van je reis!

Goedkope internationale treinen

Hogesnelheidstreinen

In Nederland rijden hogesnelheidstreinen van Thalys van Amsterdam naar Parijs. Onderweg kom je langs Schiphol, Rotterdam, Antwerpen, Brussel en Parijs. De trein behaalt een maximale snelheid van 300 kilometer per uur en doet er 3 uur en 18 minuten over om de eindbestemming te bereiken. Wil je liever naar Londen? Dan kun je in Brussel overstappen op de Eurostar die rechtstreeks naar de Britste hoofdstad reist.

Interactieve treinkaart voor hogesnelheidstreinen in Europa

Kopieer en plak de code om de kaart te delen.Als je dat doet, maak dan alsjeblieft een verwijzing naar GoEuro.

Uit ons onderzoek blijkt dat reizen over Nederlandse hogesnelheidslijnen gemiddeld € 0,12 per kilometer kost. Dit is bijna 3 keer goedkoper dan de Belgische spoorwegen waar de prijs per kilometer op € 0,31 ligt.

Europa heeft een zeer uitgebreid spoornetwerk en is op Azië na het werelddeel met de meeste hogesnelheidslijnen. Het is mogelijk om in enkele uren met de trein te reizen tussen de grootste Europese steden. Soms is een treinreis zelfs sneller dan een vlucht. In Duitsland behalen hogesnelheidstreinen een maximale snelheid van 368 kilometer per uur en in Frankrijk zelfs 575 kilometer per uur.

Goedkope treinkaartjes

Er zijn verschillende mogelijkheden om de prijs voor een internationale trein zoveel mogelijk te verlagen en goedkope treinkaartjes te bemachtigen. De kosten voor een ticket voor een internationale trein zoals de Thalys naar Parijs of de Eurostar naar Londen hangt meestal af van de bestemming en het tijdstip. Factoren die hier onder andere invloed op hebben zijn het tijdstip van de treinreis, het afgelegde traject, de reisklasse, het gekozen vervoerstarief, eventuele abonnementen en kortingskaarten. Daarnaast moet men er rekening mee houden dat ook de prijzen tussen dal- en piekuren kunnen verschillen.

Aanbiedingen en acties

Er zijn vaak verschillende aanbiedingen voor goedkope treinkaartjes, die je kunnen helpen besparen. Reizigers in het bezit van een OV-chipkaart kunnen bij de NS een voordeliger tarief krijgen. Deze kaartjes moeten apart aangekocht worden, maar indien men over een OV-chipkaart beschikt heeft men wel recht op een korting. Men kan ook goedkopere treintickets aankopen indien men een OV-Jaarabonnement heeft, een Voordeelurenabonnement, een OV-studentenkaart of een Jaartrajectabonnement. Met een van deze abonnementen kan men een RailPlus-kaart kopen, die 25% korting biedt op de treinkaartjes van internationale treinreizen.

Kortingskaarten en abonnementen

Indien je voor langere tijd in een bepaald land gaat reizen kan je voor het reizen met de trein een kortingskaart kopen om geld te besparen. Het is ook mogelijk om een Railpass te kopen, zoals bijvoorbeeld de Eurorail Spain Pass, waarmee men gedurende een bepaalde tijd ongelimiteerd met de trein kan reizen door Spanje. Om meerdere landen te bezoeken kan men gebruik maken van een InterRail Pass, waarmee men, afhankelijk van het gekozen tarief, gedurende een bepaalde tijd door Europa kan reizen. Deze passen zijn niet altijd goedkoper dan aparte tickets. Het is dan ook raadzaam zich op voorhand hierover te informeren.

Maatschappij Kortingskaart Korting Kosten per jaar Klasse
NS RailPluskaart 25% € 15,- Eerste & tweede klas
Thalys ThePass Weekend 30% (vrij-zon) € 400,- Eerste & tweede klas
Thalys ThePass Business 50% € 1050,- Eerste & tweede klas
DB BahnCard 25/50/100 25%/50%/100% € 62,- / € 255,- / € 4090,- Tweede klas
DB BahnCard 25/50/100 25%/50%/100% € 125,- / € 515,- / € 6890,- Eerste klas

Spoorwegmaatschappijen in Europa

Op het Europese spoornetwerk zijn er verschillende spoorwegmaatschappijen actief, die gezamenlijk ieder jaar 400 miljard passagierskilometers mogelijk maken. Meestal maken ze alleen treinverkeer mogelijk in eigen land. Dit geldt voor spoorwegmaatschappijen als Merseyrail, C2C en Virgin (Verenigd Koninkrijk), RENFE (Spanje) en Trenitalia (Italië).

Treinreizen over landsgrenzen door NS International

In Nederland verzorgt NS International van de Nederlandse Spoorwegen treinreizen over verschillende landsgrenzen. De internationale treinen van de NS beginnen of eindigen de reis op Amsterdam Centraal:

  • Intercity naar Antwerpen en Brussel (België)
  • Intercity naar Osnabrück, Hannover, en Berlijn (Duitsland)
  • CityNightLine naar Zürich, München en Garmisch-Partenkirchen (Zwitserland & Duitsland)
  • InterCityExpress naar Oberhausen, Düsseldorf en Frankfurt am Main (Duitsland)
  • InterCityExpress naar Hannover, Keulen, en Basel (Duitsland & Zwitserland)
  • Thalys naar Antwerpen, Brussel en Parijs (België & Frankrijk)
  • Thalys naar Antwerpen, Brussel en Lille (België & Frankrijk)

Faciliteiten & diensten van de belangrijkste spoorwegmaatschappijen

Veel bedrijven beschikken over een moderne vloot met comfortabele en verstelbare stoelen, wifi en airconditioning. Vergelijk de aangeboden diensten.

Andere faciliteiten en diensten verschillen per maatschappij en land.

Treinen in Nederland

In Nederland rijden er naast goederentreinen ook verschillende soorten reizigerstreinen. De Thalys, de CityNightLine en EuroNight worden ingezet om lange afstanden internationaal te overbruggen. Deze treinen komen net als de Intercity tot stilstand op grote stations. Voor korte afstanden stopt alleen de Sprinter op alle tussengelegen stations van het traject.

Treintijden

Treintijden & routes

Gebruik GoEuro's tijdschema om de juiste tijden voor gewenste routes te vinden. Vind informatie over treinreizen zoals vertrek- en aankomsttijden, overstapmogelijkheden en routes.

Lees meer hierover